آغاز همکاری برای برگزاری گفتگوهای فلسفی ایران و جهان عرب

در اولین نشست مسئولان پژوهشکده فلسفه و کلام پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مسئولان مرکز گفتگوی ادیان و فرهنگهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت، زمینه‌های همکاری برگزاری دور جدید گفتگوهای فلسفی ایران و جهان عرب مورد بررسی قرار گرفت.
این نشست که با مدیریت دکتر ربّانی، دستیار ریاست سازمان در امور گفتگوهای فرهنگی و حقوق بشر، در دفتر مدیر مرکز گفتگوی ادیان و فرهنگها برگزار شد، مسئولان به بحث در خصوص برگزاری گفتگوهای فرهنگی بین‌المللی و تقویت همکاری با دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها پرداختند.
ربّانی به تاریخچه گفتگوهای فلسفی ایران و جهان عرب پرداخت و اهمیت همکاری دوجانبه را مورد تأکید قرار داد. وی همچنین به دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌های داخلی اشاره کرد که می‌توانند در ارائه راهکارها برای مسائل بین‌المللی کمک کنند.
سپس، وی به سوابق برگزاری گفتگوهای فلسفی ایران و جهان عرب اشاره کرد و اهمیت برگزاری چنین گفتگوهایی را بیان داشت. ربانی به توقف گفتگوها به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و نیاز به از سرگیری با قدرت بیشتر را بیان کرد. وی همچنین بر اهمیت گفتگوی دوسویه و تبادل نظر میان طرفین در این گفتگوها تأکید کرد و بیان کرد که هدف این گفتگوها حل مسائل مشترک بر اساس فهم فلسفی است.
دستیار ریاست سازمان در امور گفتگوهای فرهنگی و حقوق بشر نیز اهمیت حضور فیلسوفان عرب در گفتگوها را برجسته کرد و بیان کرد که آن‌ها می‌توانند راه‌حل‌هایی براساس فهم فلسفی خود برای مسائل مشترک ارائه دهند.
ربانی افزود ابتدا باید طرحی برای برگزاری همایش ارائه شود و سپس پیش نشست‌هایی برگزار شود. وی با تأکید بر اهمیت حضور فیزیکی در نشست‌ها گفت: در صورت عدم امکان آن، پیش‌نشست‌های آنلاین برگزار شود.
دکتر محمد سوری، رئیس پژوهشکده فلسفه و کلام، نیز به فعالیت‌ها و برنامه‌های پژوهشکده از جمله برگزاری همایش‌ها و نشست‌های فلسفی و اخلاقی اشاره کرد. سوری ضمن یادآوری اقدامات جدید پژوهشکده، اهمیت همکاری با مراکز دیگر به‌ویژه در موضوعاتی مانند الهیات و مطالعات تطبیقی اخلاق در اسلام و مسیحیت را مورد تاکید قرار داد.
در ادامه، رئیس پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی، به چاپ بیش از ۱۶۰ کتاب توسط پژوهشکده و ۲۰ کتاب در دست چاپ اشاره کرد.
سوری به اهمیت ارتباطات علمی با کشورهای عربی اشاره کرد و نیاز به تبادل نشریات علمی به زبان عربی را بیان کرد. همچنین، اشاره کرد که پژوهشکده آماده همکاری با سازمان در حوزه عرفان اسلامی است.
دکتر دانش مدیر گروه فلسفه پژوهشکده و آقای عامری معاون مرکز گفتگوی ادیان نیز به طرح پیشنهادات و راهکارهای مربوط به برگزاری نشست‌ها و همایش‌ها پرداختند. حجت الاسلام جلال عراقی هم با تأکید بر دیدگاه بین‌المللی پژوهشگاه و استقبال از هر گونه پیشنهاد جدید در راستای تحکیم ارتباطات بین‌المللی، به نقش این پژوهشگاه در این زمینه اشاره کرد.