این نشست با دبیری دکتر احسان رحیمی و ارائه دکتر فیاضی قائم مقام دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ چهارشنبه، ۱۴/۰۹/۱۴۰۳ در سالن شهید سلیمانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.
دکتر فیاضی در مقدمه بیان کرد که تاکنون شورا سیاستگذار بوده و همگان انتظار چنین نقشی را از این شورا داشتند. رهبر انقلاب که از سال ۹۲ تا ۴۰۱ جلسه¬ای با شورا نداشتند آخرین تأکیدی که داشتند این بود که شورا باید یک قرارگاه باشد.
در سال۴۰۱ در طرح تحول شورا این موضوع دستورکار قرار گرفت. ابتدا نقشه مطالعات قرارگاه فرهنگی بر اساس صحبت¬های رهبری تنظیم شد. مضامین مهمی همچون فرماندهی در کنار سیاستگذاری، اهمیت الگوگیری از الگوی قرارگاه در حوزه نظامی، عدم مسئولیت مستقیم اجرایی برای قرارگاه و ایفای نقش کنترل عملیاتی، ایفای نقش اندیشه¬ای-عملیاتی در کنار نقش¬های هماهنگ کنندگی و ستادی محورهای اصلی این نقشه را شکل دادند.
در ادامه با روش تطبیقی، سعی شد که از حوزه نظامی با حدود ۳۰ نفر از فرماندهای و امیران سپاه و ارتش مصاحبه عمیق صورت پذیرد و مختصات نظامی قرارگاه بر حوزه فرهنگ تطبیق داده شود. در این راستا الگوهای خارجی همچون مجموعه ترودوک که مؤسسه تحقیقات نظامی آمریکاست و تاکنون بالغ بر ۱۳۰۰کتاب در حوزه استانداردها و پروتکل¬های حوزه نظامی منتشر نموده مطالعه شود. همه ارتش¬های دنیا به غیر از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همه سیستم¬های نظامی خود را بر اساس پروتکل¬های این مؤسسه چیدمان نموده¬اند.
ایده اصلی قرارگاه، وحدت فرماندهی است. از این رو قرارگاه¬ها ذیل فرمانده مرکزی شکل می¬گیرند. کارکردهای قرارگاه به عنوان بازوی فرمانده عبارتنداز:
۱- رصد اولیه و تعیین اولویت(پیش از اقدام)
۲- هدفگذاری طراحی(ایده¬پردازی) و برنامه¬ریزی(پیاده¬سازی ایده) عملیات
۳- راهبری عملیات به معنای هماهنگی در مقام عمل
۴- شبکه سازی امن و هدفدار صفوف
۵- رصد ثانویه به معنای جمع¬آوری اطلاعات میدان حین اقدام
۶- پشتیبان لجستیکی از کنشگران
۷- نظارت و کنترل و بازخورد
۸- جنگ الگترونیک
۹- جنگ شناختی به معنای ایجاد خطا در محاسبات فرماندهان جبهه مقابل
۱۰- آینده نگری در جنگ ها به صورت کلی: قرارگاه باید آنچه را دیگران در آیینه نمی¬بینند در خشت خام ببیند .
قرارگاه¬ها دارای سه سطح هستند که عبارتنداز:
۱- قرارگاه راهبردی: هدف آن توسعه استراتژی¬های کلان و سیاست¬های بلندمدّت و وظیفه آن هماهنگی نیروها در بالاترین سطح است(همانند ستادکل نیروهای مسلّح)
۲- قرارگاه عملیاتی: هدف آن اقدام¬های بزرگ هدفمند و سرنوشست¬ساز است و ذیل قرارگاه¬های راهبردی جهت طراحی عملیات شکل می¬گیرند.
۳- قرارگاه¬های تاکتیکی: برای انجام عملیات¬های محدود و موقت و محلّی
همچنین قرارگاه انواعی دارد که عبارتنداز:
۱- قرارگاه¬های دائمی و ثابت
۲- قرارگاه¬های موقّتی
در هیچ نوع از انواع قرارگاه نیروهای رسمی وجود ندارند و از یگان¬های زیرمجموعه استفاده می¬شود. به صورت کلّی نیروهای قرارگاهی تعداد کم و با کیفیت بالا هستند. قرارگاه ها محل حضور فرماندهان ارشد یگان¬های زیرمجموعه هستند.
انواع عملیات هایی که قرارگاه¬ها انجام می¬دهند عبارتنداز:
۱- تهاجمی
۲- دفاعی
۳- بازدارنده
۴- نجات و تخلیه
۵- ویژه: مأموریت محور
۶- مشترک
قرارگاه¬ها دارای چنان انعطافی هستند که می¬توانند انواع عملیات¬¬های فوق را انجام دهند.
الگوی ارتباطی قرارگاه با زیرمجموعه خود الگوی شبکه عصبی است. اگر ساختار صفوف با قرارگاه همسو نباشد موجب شکست عملیات می¬شود. این رابطه باید ارگانیک، سهل و مستقیم و سریع باشد مانند ماجرای دستگیری عبدالمالک ریگی.