نشست علمی

کلام‌پژوهی شیعه در غرب: سیر تاریخی و وضعیت کنونی

ششمین نشست از سلسله نشستهای علمی «کلام‌پژوهی شیعه در غرب: سیر تاریخی و وضعیت کنونی» با عنوان «شیعه‌پژوهی غربی در نیمۀ دوم قرن بیستم تا پبروزی انقلاب اسلامی در ایران» در روز چهارشنبه 26/11/1401 از ساعت 10 الی 12 در سالن جلسات شهید سلیمانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با ارائه دکتر محمد جاودان مدیر گروه کلام پژوهشکده فلسفه و کلام برگزار شد.
در این نشست دکتر جاودان گفت:
پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، مذهب تشیع به نحو بسیار فزاینده ای مورد توجه و مطالعه در غرب قرار گرفت، از این رو، می‌توان مطالعات شیعی در غرب را در نیمه دوم قرن بیستم به دو بخش پیش و پس از انقلاب اسلامی در ایران تقسیم کرد. زیرا شتابی که در این مطالعات پس از انقلاب به‌وجود آمد، در چند دهه پیش از انقلاب دیده نمی‌شود، هرچند علاقه و اقبال به مطالعات دانشگاهی در باره شیعه رو به افزایش است. یعنی پس از جنگ جهانی دوم این مطالعات هم افزایش یافت، هم از بعد علمی بالاتری نسبت به قبل برخوردار است و هم همدلانه‌تر است.
از جمله این مطالعات می‌توان به کارهای دوایت دونالدسون، مارشال هاجسون، مونت گومری وات، لویی ماسینیون و هانری کربن و غیر آنها اشاره کرد. مونتگومری وات و مارشال هاجسون چند مقاله مهم در مورد تشیع اسماعیلی و امامی در این زمان نوشتند. برای نمونه به مقالاتی مانند «تشیع تحت حکومت امویان» (در سال 1960) و «رافضیان: یک مطالعه مقدماتی» (1970) از وات می‌توان اشاره کرد که دوره اولیه تاریخ شیعه را مورد بحث قرار می‌دادند. هاجسون در سال 1955 مقاله ای مهم نوشت با عنوان «شیعیان اولیه چگونه فرقه گرا شدند؟» که در آن از نقش امام صادق (ع) در ایجاد هویت و منش شیعی سخن گفت. او آثار مهمی در باره شیعه به ویژه اسماعیلیه تألیف کرد. آثار مهمی که با رویکردی همدلانه تر و به روش پدیدارشناسانه در باره تشیع به انجام رسید توسط ماسینیون و به‌ویژه هانری کربن از محققان فرانسوی بابی تازه در سیر شیعه‌پژوهی غربی باز کرد. نیز در این دوره محققان دیگری به عرصه مطالعات شیعی گام نهادند که تأثیر مهمی در مطالعات شیعی برجای گذاشتند ازجمله می توان به ویلفرد مادلونگ اشاره کرد که تحقیقات بسیاری در باره همه مذاهب شیعی به انجام رسانده و شاگردان بسیاری در شیعه‌پژوهی پرورش داده است. محمد حسین‌جعفری رساله دکتری خود را در آلمان در باره خاستگاه‌های شیعی و توسعه اولیه شیعه در تاریخ صدر اسلام درست در آستانه انقلاب اسلامی به انجام رساند که بعدا با عنوان تشیع در مسیر تاریخ در ایران ترجمه و منتشر شد.
مطالعات شیعی در این دوره بیش‌تر از آن‌چیزی است که در اینجا ذکر شد زیرا اقبال به مطالعات شیعی رو به افزایش بود. برگزاری کنفرانس استراسبورگ در فرانسه در 1968 حاکی از این اقبال است که در صدد بود هم این مطالعات را رسمیت بخشد و هم توجه بیشتری را به مطالعات شیعی در غرب جلب کند. در این کنفرانس از جمله امام موسی صدر و سید حسین نصر شرکت کردند که نویدبخش مطالعات عمیق‌تر شیعی بود.

09:451401/11/26

آثار غیرفارسی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی