گزارش علمی نشست «اصول استخراج نظریات سبک زندگی از تفسیر اجتماعی قرآن»

این نشست که از ساعت 10 صبح تا 15/12 ادامه داشت، حجت الاسلام والمسلمین محمد قطبی رئیس محترم شعبه اصفهان دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و حجت اسلام والمسلمین عیسی عیسی زاده مدیر گروه فرهنگنامه‌های قرآنی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن نظریات خود را بیان داشتند. دبیر این جلسه فاضل گرامی آقای دکتر سید علی سادات فخر بود.
گزارش علمی نشست «اصول استخراج نظریات سبک زندگی از تفسیر اجتماعی قرآن»

یکی دیگر از سلسله نشست‌ها در باره سبک زندگی در تفاسیر اجتماعی در روز یک شنبه مورخ 28/11/1397 در تالار شیخ طبرسی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن وابسته به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.
پس از تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید، حجت الاسلام  و المسلمین قطبی به بیان نظرات خود پرداخت. وی با مبنا قرار دادن آیه 21 سوره رعد « وَ الَّذِينَ يَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ يُوصَلَ وَ يَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَ يَخافُونَ سُوءَ الْحِسابِ‏». ابراز کرد که مراد از سبک زندگی اسلامی آن چیزی است که خداوند به ما امر کرده است. و وجه عیان آن را می توان در احکام فقهی مشاهده کرد. البته به نظر ایشان سبک زندگی دایره شمول بیشتری نسبت به دایره شمول احکام فقهی دارد.
در سبک زندگی گاه در پی کشف عدم مخالفت شارع هستیم و گاه در پی کشف موافقت شارع که از منظر ایشان سبک زندگی اسلامی بر اساس کشف موافقت شارع باید استوار باشد. به نظر رئیس محترم شعبه اصفهان دفتر تبلیغات اسلامی باید برای کشف موافقت شارع در باره سبک زندگی قواعد امتثال و مناهیج امتثال تدوین شود؛ زیرا قواعد فقه یا اصول به تنهایی نمی‌توانند پاسخ گوی نیازها در حوزه سبک زندگی اسلامی باشند.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین عیسی زاده به بیان نظرات خود پرداخت. وی نخست به ضرورت انجام پژوهش در حوزه سبک زندگی اسلامی پرداخت و سپس به این نکته اشاره کرد که میان فرهنگ اومانیستی و اسلامی تفاوت‌های بنیادی وجود دارد و این تفاوت‌ها در سبک زندگی خود را نشان می‌دهند.
ایشان برای نهادینه سازی سبک زندگی اسلامی مراحلی را بیان کرد، از مرحله انجام عمل، تکرار، نظم در تکرار، استقامت، تا رسیدن به مرحله دأب و خُلُق که نهایی ترین مرحله در سبک زندگی است و انسان در این مرحله است که سبک زندگی در او نهادینه می شود.
مدیر گروه فرهنگنامه‌های قرآنی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن با ارائه توضیح در باره چند تفسیر اجتماعی در دوره جدید اضافه کرد که از این تفاسیر می توان اصول استخراج نظریات سبک زندگی را به دست آورد.
ادامه نشست با پرسش‌های حاضران و پاسخ ارائه دهندگان همراه بود. در این نشست خواهرانی از موسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه(س) شرکت کرده بودند و پرسش‌هایی را مطرح کردند. این نشست در ساعت 15/12 روز یک شنبه 28/11/1397 به صورت رسمی پایان یافت.

10:451397/11/30